Gospodynie z całego powiatu pokazały skarby swoich spiżarni
Wczoraj Wola była kulinarną stolicą powiatu pszczyńskiego! W tamtejszym Domu Kultury odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskiej”.
Kapusta pod różnymi postaciami, a także wyroby ze spiżarni śląskiej gospodyni były głównym tematem konkursu. Dlatego na pięknie udekorowanych stołach można było spróbować m.in. kapuśniaku, kapusty kiszonej z dodatkami, pierogów z kapustą, ogórków kiszonych, przetworów z papryki i innych warzyw, owoców, a nawet… dżemu z cukinii! Nie zabrakło dań mięsnych: żeberek, mielonych, pasztetów czy swojskich wędlin.
W konkursie udział wzięło siedem zespołów ze wszystkich gmin powiatu pszczyńskiego: KGW Kobielice, KGW Jankowice, KGW Piasek, KGW Pniówek, KGW Kobiór, KGW Goczałkowice-Zdrój oraz KGW Miedźna.
Potrawy oceniało jury w składzie: Agnieszka Szymula – autorka wykładów i publikacji na temat śląskiej kultury, Zofia Szołdra – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Goczałkowicach-Zdroju, Paweł Bigos – szef kuchni oraz znany z programów kulinarnych Remigiusz Rączka. Komisja oceniała trzy potrawy: danie z wykorzystaniem kiszonej kapusty, marynaty oraz zaprawy warzywne i owocowe, a także przetwory mięsne.
Remigiusz Rączka chwalił śląskie gospodynie za kultywowanie kulinarnych tradycji. – Kuchnia śląska jest prawdziwym bogactwem. Cieszę się, że dbamy o to, by nie była za bardzo modyfikowana. Pielęgnujmy to wszystko – powiedział.
Ostatecznie najsmaczniejsze okazały się potrawy przygotowane przez KGW Pniówek. II miejsce zajęło KGW Goczałkowice, a III – KGW Kobielice. Swoją nagrodę przyznała też publiczność zgromadzona w Domu Kultury w Woli, która również mogła próbować dań przygotowanych przez gospodynie z całego powiatu i głosować na te najlepsze. Nagroda publiczności trafiła do KGW Miedźna. Nagrody i dyplomy wręczyli wicestarosta Krystian Szostak, wójt gminy Miedźna, Bogdan Taranowski oraz Anna Rogala-Romanek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
Konkurs prowadziła Renata Waliczek, która zaprezentowała monolog o śląskiej gościnności. Na scenie wystąpił też Zespół Pieśni i Tańca „Wolanie”.
P. Komraus, pszczynska.pl